Skip to main content

Bij het kiezen van de juiste nuance, is het heel belangrijk om te kijken naar je huidskleur. Want een té donkere kleur kan een lichte huid bijvoorbeeld ziekelijk maken en dat wil je natuurlijk voorkomen. Lees daarom eerst dit artikel en overleg met je kapper.

Bepaal eerst (samen met je kapper) welke kleur je wilt. Wil je een kleur die dicht bij je natuurlijke haarkleur ligt of wil je een hele andere kleur? Wij geven tips!

Jouw huidskleur

Heeft jouw huid een warme of koele ondertoon? Dat gegeven zal bepalen of je moet kiezen voor een warme of een koele tint. Je kunt gebruikmaken van onderstaand schema. Een andere manier is om te kijken wat jouw beter staat: goud of zilver. Ben je meer een zilver-type, dan heeft jouw huid je waarschijnlijk een koele ondertoon. Als goud jou mooier staat, heb je een warme huidskleur. Maar je kapper kan je hier heel goed mee helpen. Soms heeft de kapper hier zelfs speciale kleurstalen voor.

Blond haar

Met blond haar zit je zeker goed deze zomer! Maar let op, zorg wel dat je voor je juiste blond nuance kiest. Een warme goudblonde kleur kies je bij een warme ondertoon van je huid en platina of asblond kies je als je – ja het is logisch! – een huid hebt met een warme ondertoon. Let wel op dat asblond tijd en geld gaat kosten. Koele tinten worden na verloop van tijd namelijk vanzelf wat warmer. Je zult voor een koele blondtint dus vaker naar de kapper moeten om de kleur fris te houden. Ook is het slim om meteen een zilvershampoo aan te schaffen dat een lelijke gele gloed voorkomt.

Bruin haar

Deze haarkleur staat veel vrouwen en als je van nature al een brunette bent, heb je geluk! Deze kleur heeft weinig onderhoud nodig. Ben je echter van nature blond, dan zal je wat vaker je kapper moeten bezoeken. Een lichte uitgroei oogt namelijk al snel grijs en dat effect wil je waarschijnlijk niet! Als brunette is het heel belangrijk om producten te gebruiken met een UV filter. De zon maakt je bruintint al snel warm en dat wil je voorkomen als je een koele bruine kleur hebt gekozen vanwege een huid met koele ondertoon.

bruin blond rood haar
Kijk hier voor meer inspiratie

Zwart haar

Deze kleur komt zelden voor in natuurlijke vorm. De meeste vrouwen hebben heel donkerbruin haar, maar pikzwart zie je bijna nooit. Maar het kan heel mooi staan. Deze transformatie is trouwens niet zo eenvoudig als je zou denken. Je haar wordt eerst ontkleurd en tijdens dit proces kom je allerlei kleuren tegen. Pas daarna kan het haar zwart worden gekleurd. Wil je haar met heel veel glans? Kies dan voor een warme zwarttint, warme kleuren glanzen meer dan koele tinten. En kijk uit met deze kleur als je er niet lijkbleek uit wilt zien. Echt zwart staat meestal mooier bij vrouwen met een donkere huid.

Rood haar

Deze haarkleur is in natuurlijke vorm erg zeldzaam en gaat dan gepaard met een lichte huid met vaak ook sproetjes. Maar ook als je van nature geen redhead bent, kan deze kleur prachtig staan. Heb je een huid met koele ondertoon? Donkerrood is dan jouw kleur! Heb je een hele bleke huid, kies dan liever voor de warmere oranjetinten. Rood haar moet je wel goed onderhouden, de rode pigmenten blijven niet goed in het haar zitten en zullen sneller vervagen dan andere kleuren. Je zult dus wat vaker terug moeten naar de kapper. En ga dus wel altijd naar een kapper! Laat je nooit verleiden om zelf met henna aan de slag te gaan. Dit natuurlijke goedje droogt je haar namelijk enorm uit en dat wil je niet, tenzij je met uitgedroogd heksenhaar wilt rondlopen.

Tip

Wil je wat meer volume in je haar? Neem dan high- en lowlights of een balayage. Deze technieken zorgen voor meer diepte in het haar. Vooral als je het haar bij de kruin en op de onderlagen donkerder kleurt, zal dat ervoor zorgen dat het haar voller lijkt.